fredag 17 oktober 2014

Får det lov att vara en liten peruk idag kanske..?

Jag har blivit med peruk! Grattis till mig, hurra!! En peruk med lååångt, rakt, rött hår. Ett sådant hår jag alltid drömt om. Nog för att jag haft rött hår - har haft de flesta färger och frisyrer - men inte så långt och eftersom jag har lockigt hår så känns ju rakt hår hur coolt som helst. Inga plattänger här inte, bara till att trycka dit peruken på huvudet och sedan är det klart! Hihi. Och det var väl i rättan tid också, kände i början på veckan hur håret började falla av rätt rejält... Mycket märklig känsla, tänk er att föra handen genom håret och få med sig ett antal tusen hårstrån. Det kan ju kännas lite lätt tragiskt, men jag var förberedd så det var OK. Bara en märklig känsla som sagt.

Det finns ett antal ställen som kan hjälpa till med peruk i Stockholm, som accepterar en rekvisition från Landstinget. Jag tycker verkligen det är förmånligt att få bidrag för att köpa en peruk då man genomgår en behandling som innebär att man helt enkelt blir skallig, plus i kanten till Landstinget för det. Man får en lista på olika ställen man kan vända sig till, men hur lätt är det att veta vilka som är s a s "bäst"? Och som min kontaktsköterska sa som gav mig listan; "Ja, den är ju inte helt uppdaterad den här listan och den har ju några år på nacken, så helt säker kan man inte vara vilka som finns kvar..". Eh, nähä. Och man skulle inte kunna tänka sig att uppdatera den där listan kanske..? Lite minus till Landstinget för det. Så här är det ju också, kära ni, att när man befinner sig i den här situationen så har man inte jättemycket ork och lust att fara stan runt för att jämföra peruk-ställen. I alla fall hade inte jag den orken och lusten, jag kan ju bara prata för mig själv. Men, det jag då gjorde var att jag för ett par veckor sedan stegade in på Bröstcancerföreningen Amazonas kansli (de har öppet mellan 10-14 varje dag och det är bara att gå dit och ringa på) för att höra med dem om de hade några tips. Jag möttes av tre kvinnor, två i den äldre kategorin och en något yngre. De var supergulliga alla tre men de äldre hade inte så bra koll angående peruker, den yngre tog sig tid dock tid och pratade med mig om både peruker och annat. Hon tipsade mig om Rapunzel (fanns inte med på listan), som för er som inte känner till det är ett ganska nytt företag startat av en ung tjej och de har huvudkontor i Umeå. De satsar mycket på hårförlängning, men har även peruker. Sagt och gjort, inget att fundera över, jag marscherade bort till Rapunzel och bokade tid. Och jag fick tid som nu i onsdags, ett par veckors väntan men det gjorde inget.

Så kom då äntligen onsdagen och jag hade med mig sambon som smakråd, även om han tycker jag passar i allt. Han är ju för go´måste jag säga, han får mig alltid att känna mig fin oavsett. Vi blev mottagna av två tjejer och fick gå in i ett särskilt rum (lite VIP-känsla på det faktiskt) där det hängde ett gäng peruker på väggen. Det första som hände när vi kom in i rummet var att jag bad dem raka av håret, tyckte det var lika bra. Och det gjorde de så gärna utan extra kostnad, men de frågade lite oroligt om jag verkligen var beredd. Jajamän sa jag, kör på bara! Sedan tog den ena tjejen fram en mörkbrun page-liknande peruk, som hon satte på huvudet på mig. För er som inte vet så hade jag innan rakningen kort mörkt hår, klippte och färgade håret svart för en månad sedan ca som en förberedelse på att jag ändå skulle tappa håret. Förut hade jag blont axellångt, men har haft kort hår flera gånger tidigare så det var inga problem att klippa av det. Tjejen som tog fram peruken tänkte väl att mörkbrunt var min naturliga hårfärg och att jag kanske ville ha en lite kortare peruk, eftersom jag ju hade kort hår. Men, hon blev snabbt informerad om min hår-historik med alla färger och former jag haft och jag bad henne om något åt det röda hållet. Då satte hon den där fina röda långa raka peruken på mitt huvud och vips så var det klart! Både jag och sambon blev förtjusta och den röda färgen plockade fram min hudton och mina ögon på ett fördelaktigt sätt, om jag får säga det själv (och det får jag väl :)). Tjejerna blev förvånade att jag bestämde mig så snabbt, men skred sedan glatt till verket med att fixa/klippa till den så att den passade mig. Plötsligt hade jag ett hårsvall som jag sällan haft förut, äkta hår dessutom! Det ger en naturligare känsla och look, jämfört med syntet-peruker. Jag fick veta att det äkta håret de använder kommer från Indien och Ryssland. Och nu vet jag inte hur PK det är att köpa en peruk med äkta hår, men jag hoppas på att allt fungerar som det ska i export-kedjan och att de som säljer håret får vettigt betalt för det... Och just nu orkar jag inte vara riktigt 100% PK faktiskt, men som sagt, jag är i alla fall mycket tacksam för att det fanns en sådan fin peruk att köpa. Och rekvisitionen täckte nästan beloppet precis, fick betala 15 spänn extra men det var det värt. :) Kan varmt rekommendera Rapunzel om någon som läser detta behöver tips!

Well mina damer och herrar, det var peruk-historien det! Just nu är jag ganska nöjd med att ha lite stubb och har inte använt peruken sedan i onsdags, men känns skönt att kunna ha den sedan när mitt huvud blir som en glänsande biljardboll man kan spegla sig i...

För övrigt mår jag idag mycket bättre än på länge och snorar nästan inte alls, jag slapp illamående som sagt - peppar peppar igen - men drabbades av världshistoriens värsta förkylning som  hittills hållit i sig i fjorton dagar hej och hå. Har även drabbats av andra lite lätt påfrestande (dagens underdrift) åkommor som jag inte går in på här, besparar er dessa detaljer faktiskt... Allt är i alla fall bättre nu och vi hoppas det håller i sig! Nu åker jag ut i skogen och mediterar över helgen, har hakat på en retreat lite spontant och ser fram emot lugnet, naturen och meditationen. Hoppas på en fridfull och berikande helg, jag lär ju dela med mig av hur det var i nästa inlägg kanske... :) På måndag är det dags för min andra cellgiftsbehandling (tänk att det redan gått nästan tre veckor) och igår var jag hos läkaren, som sa att mina värden är bra och således ska kroppen vara redo för denna drabbning nr 2. Håll tummarna kära ni för att allt ska gå bra även denna gång och att biverkningarna inte blir alltför illa. Peace, love och trevlig helg till er alla!

2 kommentarer:

  1. Hoppas att du kan fortsätta må någorlunda hyfsat och att du också kan fortsätta att hålla humöret uppe. Det är en stor upplevelse att läsa dina tankar om dina erfarenheter. Tack för att du delar med dig!!! Kram!!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Barbro för att du uppskattar det jag skriver!! Jag kämpar på och vissa dagar trillar jag ner i svarta hål, men kravlar mig upp igen... Bloggen är en av mina livlinor som lyfter mig! Stor kram till dig

      Radera